Suara

Terkini
1/9/21
Selangor
Sidang

Sinar Harian: Generasi muda mahukan politik inklusif: MB Selangor

SHAH ALAM - Generasi muda pada masa kini menginginkan medan politik yang inklusif dan tidak terpaut dengan sistem lama.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, golongan berkenaan melihat pendekatan politik yang digunakan kini tidak lagi relevan dan seolah-olah seperti mengabaikan kepentingan mereka.

Menurut Amirudin, keadaan ini menyebabkan generasi muda merasakan suara mereka tidak didengari pimpinan politik dan negara yang berasaskan kepada sistem hierarki.


"Mereka melihat sistem ini didirikan dengan konsep jalan sehala kerajaan kepada rakyat tanpa wujudnya dialog yang sewajarnya.

"Mereka menuntut supaya padang permainan menjadi rata agar medan politik tidak berpegang kepada pendekatan, komitmen dan kesilapan yang lepas," katanya dalam Perutusan Hari Kemerdekaan pada Selasa.

Mengulas lanjut, Amirudin berkata, dalam memastikan suara anak muda didengari, kerajaan Selangor telah tampil ke hadapan dengan beberapa usaha dan idea luar kotak untuk menjamin serta mewujudkan peluang pekerjaan baharu buat generasi ini.

Beliau berkata, cara dan pendekatan yang diguna pakai amat penting berikutan generasi muda bakal menjadi duta abad ke-21.

"Mengambil iktibar tersebut, marilah kita bersama mengisi kemerdekaan dengan memajukan bangsa ini ke hadapan," katanya.

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.