Inisiatif

Ekonomi
26/6/20
Isu
Selangor

Selangor Kini : Aktiviti pelancongan baharu ganti program skala besar

SHAH ALAM, 23 JUN: Tourism Selangor sedia meneliti program pelancongan baharu bagi menggantikan aktiviti tahunan berskala besar selari dengan perkembangan semasa Covid-19.

Pengurus besarnya berkata acara tahunan berskala besar seperti Festival Bon Odori dan Selangor International Indigenous Arts Festival (SIIAF) adalah penting untuk menjana sektor ekonomi negeri.

Namun penganjurannya terpaksa dibatalkan mengikut garis panduan Kementerian Kesihatan (KKM).

“Bagaimanapun, Tourism Selangor sedang menilai dan membuat perancangan rapi berkenaan beberapa acara pelancongan baharu yang lebih relevan untuk dilaksanakan ketika dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

“Sekiranya ada program pelancongan terbaharu, kita hebahkannya kepada masyarakat menerusi pelbagai medium yang mudah untuk mereka tahu,” kata Azrul Shah Mohamad kepada SelangorKini.

Tahun lalu, Festival Bon Odori di Kompleks Sukan Negara (Panasonic) menerima kehadiran lebih 40,000 pengunjung.

Festival berskala besar yang diadakan sejak 2008 itu mendapat kerjasama penuh Kerajaan Selangor, Tourism Selangor, Invest Selangor Sdn Bhd, Sekolah Jepun Kuala Lumpur dan Kedutaan Jepun.

Sementara SIIAF yang mempamerkan khazanah warisan kaum Orang Asal menarik lebih 10,000 pengunjung.

Tahun lalu acara tahun itu turut disertai Orang Asal dari Comoros Island, Afrika, Papua New Guinea, Korea Selatan, Chinese Taipei, Indonesia dan Sri Lanka.
Seterusnya
SELANGOR MAJU BERSAMA
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.