Inisiatif

Siaran Akhbar
27/6/20
Bantuan
Selangor
Peneroka

Selangor Kini : 29 peneroka Kampung Seri Temenggong dapat unit Rumah Selangorku

BATU CAVES, 27 JUN: Seramai 29 peneroka asal Kampung Seri Temenggong di sini bakal memiliki kediaman mampu milik selewat-lewatnya awal tahun hadapan di bawah projek Rumah Selangorku, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata projek dimajukan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Melati Ehsan Holdings Berhad selaku kontraktor kini mencapai tahap kemajuan 90 peratus selepas dimulakan pada Mei 2018.

“Cita-cita kita sejak 2008 untuk pastikan tanah kerajaan boleh dijelaskan, tetapi ada sedikit masalah sebab sudah jadi (tanah) hak milik maka kita ubah format dengan bina rumah.

“Selepas ini, mereka boleh tinggal dalam suasana berbeza dengan pemilikan tanah yang sah selain dilengkapi kemudahan dan paling penting tiada perseturuan dengan mana-mana pihak sebagaimana tahun-tahun sebelumnya.

“Saya gembira dengan perancangan dibuat PKNS dan kontraktor terpilih yang secara tidak langsung memberi peluang kepada semua pihak untuk merasai nikmat pembangunan,” katanya selepas penyerahan surat tawaran Pangsapuri Selangorku Seri Temenggong di tapak projek berkenaan hari ini.

Beliau berkata semua peneroka bandar ditawarkan harga RM65,000 untuk memiliki kediaman tersebut iaitu enam kali ganda lebih murah berbanding nilai asal mencecah RM200,000 seunit.

Malah, katanya keluasan rumah juga ditambah kepada 900 kaki per segi dengan kemudahan dua tempat letak kereta setiap seorang.

“Ini antara ciri-ciri yang kita mahukan bagi memastikan tiada sesiapa pun tertinggal di belakang sebaliknya mendapat hak milik seadilnya dan tidak menganiaya premium tanah yang sudah dibayar pembeli,” katanya.

Pada masa sama, Amirudin turut mengingatkan bakal pemilik supaya melupakan hasrat untuk menjual rumah yang sudah dibeli mereka.

“Jangan ada angan-angan jual rumah kerana ia aset dan bernilai untuk masa hadapan apatah lagi harga tanah berada dalam keadaan kurang selesa berikutan Covid-19,” katanya.


Seterusnya
SELANGOR MAJU BERSAMA
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.