Media

Peristiwa
15/5/24
Selangor
Negara

Astro Awani: Proses pengambilan tanah projek ECRL di Selangor berjalan lancar - Loke

KUALA LUMPUR: Proses pengambilan tanah bagi projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Selangor berjalan dengan baik dan lancar, menurut Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Beliau berkata ketika ini, proses pengambilan tanah tertumpu di seksyen terakhir jajaran rel berkenaan berdekatan daerah Klang yang melibatkan kawasan berkepadatan tinggi.

Loke yakin proses itu dapat diselesaikan mengikut jadual dengan kerjasama kerajaan negeri selain pengalaman syarikat kontraktor yang berjaya menyelesaikan proses pengambilan tanah di Kelantan, Terengganu dan Pahang sebelum ini.

"Memang perkara biasa pada mulanya pemilik tanah tidak puas hati, mereka memerlukan penerangan atau mungkin nilai pampasan nak ditingkatkan dan sebagainya. Itu perkara biasa.

"Saya yakin apa sahaja isu yang timbul berkaitan pengambilan tanah akan diberikan pampasan yang seadilnya," katanya kepada Bernama selepas sesi rakaman program khas Bernama TV bersempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik Malaysia-China di Wisma Bernama hari ini.

Loke berkata setakat ini, kerajaan negeri yang terlibat memberikan kerjasama baik kepada kontraktor projek ECRL, China Communications Construction (ECRL) Sdn Bhd (CCC-ECRL) dalam menyelesaikan isu berkenaan.

"Kerajaan negeri memainkan peranan paling besar dalam menyelesaikan pengambilan tanah kerana mereka (kerajaan negeri) juga tahu bahawa projek ini akan menguntungkan dan memberi manfaat kepada negeri masing-masing," katanya.

Beliau berkata secara keseluruhannya, projek pembinaan rel sepanjang 665 kilometer itu berjalan mengikut jadual dengan jajaran di pantai timur sudah memasuki fasa pembinaan stesen.

Katanya bahagian paling kritikal pembinaan ECRL iaitu Terowong Genting sepanjang 16.39 kilometer yang melintasi Banjaran Titiwangsa kini mencapai 30 peratus dan akan mengambil masa lebih setahun untuk disiapkan.

ECRL ialah projek infrastruktur kereta api yang dibangunkan untuk meningkatkan ketersambungan antara negeri-negeri di pantai timur (Kelantan, Terengganu dan Pahang) dan negeri pantai barat (Negeri Sembilan, Selangor dan Wilayah Persekutuan Putrajaya), yang pada masa ini hanya sebahagian daripadanya dihubungkan perkhidmatan kereta api.

-- BERNAMA

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.