Inisiatif

Peristiwa
17/4/24
Selangor

Astro Awani: Kerajaan Negeri Selangor bantu memudah cara pelaksanaan program PENN - Exco

SHAH ALAM: Jawatankuasa Pembasmian Kemiskinan dan Jawatankuasa Keusahawanan Selangor akan mengadakan perbincangan mengenai keperluan bagi pelaksanaan program Prosperity Empowerment and A New Normal for Indian Women (PENN) kepada golongan sasar di negeri itu.

Exco Sumber Manusia dan Pembasmian Kemiskinan Selangor V Papparaidu berkata pihaknya menyambut baik inisiatif Kerajaan Perpaduan memperuntukkan dana khas RM50 juta kepada usahawan wanita India menerusi PENN dan sedia berkongsi maklumat untuk menjayakan program itu.

Beliau berkata pertemuan dengan rakan sejawat Mohd Najwan Halimi yang memegang portfolio belia, sukan dan keusahawanan negeri akan diadakan segera untuk berkongsi maklumat agar faedah daripada inisiatif berkenaan dapat dinikmati secara menyeluruh oleh golongan sasar.

"Kami akan berbincang dan mencari kaedah bagi membantu memudah cara pelaksanaan program itu kepada golongan sasar.

"Kalau ada bantuan dan informasi yang diperlukan dari pihak kerajaan negeri, kita akan bantu kementerian atau agensi berkenaan untuk mencapai hala tuju program tersebut dalam masyarakat," katanya ketika dihubungi Bernama.

Papparaidu berkata langkah diambil Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP) pastinya menyuntik motivasi dalam kalangan usahawan kaum India, sekali gus membantu meningkatkan taraf hidup komuniti itu menerusi bidang keusahawanan.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Banting berharap pengendalian dan agihan dana berkenaan dapat dibuat secara baik agar matlamat program PENN dalam memperkasa usahawan wanita India tercapai.

Sabtu lepas, Timbalan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ramanan Ramakrishnan mengumumkan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) memperuntukkan dana khas RM50 juta bagi memperkasakan usahawan wanita India menerusi program PENN.

Menurut Ramanan peruntukan menggunakan dana dalaman AIM itu memberi manfaat kepada lebih 7,100 Sahabat Usahawan India baharu dan menjadikan jumlah penerima manfaat daripada Skim Pinjaman Ikhtiar AIM kepada 10,200 orang termasuk 3,100 Sahabat Usahawan sedia ada.

-- BERNAMA

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.