Media

Peristiwa
24/6/22
Isu
Selangor
Bantuan
Banjir

Sinar Harian: LZS agih RM42 juta bantuan khas banjir

SHAH ALAM - Lembaga Zakat Selangor (LZS) mengagihkan sejumlah RM42.15 juta bantuan khas banjir kepada mangsa-mangsa yang terlibat dalam bencana alam itu pada Disember lalu setakat bulan ini.

Ketua Pegawai Eksekutif LZS, Mohd Sabirin Mohd Sarbini berkata, jumlah tersebut meliputi empat kategori bantuan membabitkan bantuan kecemasan atau bencana alam bernilai RM28.03 juta kepada 46,272 penerima manakala bantuan sumbangan baik pulih institusi pasca banjir pula berjumlah RM7.5 juta kepada 150 masjid dan surau yang terjejas akibat banjir tahun lalu.

Tambahnya, jumlah peruntukan bagi bantuan keperluan asas rumah bernilai RM4.18 juta pula memanfaatkan 2,417 penerima dan bantuan baik pulih rumah bernilai RM2.44 juta pula kepada 119 buah rumah.


"Bagaimanapun, bagi membina rumah baharu, jumlah yang disumbangkan oleh agensi lain ialah sebanyak RM3 juta yang diuruskan oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

"Saya difahamkan dalam proses membina rumah baharu, ada sedikit kelewatan kerana masalah dokumentasi yang kurang lengkap seperti geran tanah bertindan dua hingga tiga nama.

"Tapi kita dah mulakan agihan sumbangan bantuan untuk baik pulih rumah (terkesan banjir)," katanya pada sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran Bulan Taksir Zakat LZS di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) pada Khamis.

Pada majlis sama, Mohd Sabirin turut menyaksikan perasmian kempen Bulan Taksir Zakat (BTZ) yang disempurnakan oleh Pengerusi LZS, Tan Sri Syed Anwar Syed Putra Jamalullail.

Menurutnya, ia merupakan inisiatif untuk membudayakan taksiran zakat pada setiap bulan Jun sebagai amalan tahunan dalam kalangan masyarakat agar tanggungjawab zakat tidak dilupakan.
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/208368/EDISI/LZS-agih-RM42-juta-bantuan-khas-banjir
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.