Suara

Siaran Akhbar
14/6/20
Isu
Selangor
Negara

Sinar Harian : Letak Jawatan ADUN Sementa Jika Bermaruah

Artikel asal diterbitkan di sinarharian.com.my, 14 Jun 2020.

SHAH ALAM - Dr Daroyah Alwi digesa meletak jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sementa sekiranya masih bermaruah susulan tindakannya keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) semalam.


Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, tindakan ADUN Sementa yang mengambil keputusan untuk keluar parti itu dikecam sekeras-kerasnya.

"Susulan peletakan jawatan beliau, saya menggesa Dr Daroyah untuk segera meletak jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri Sementa sekiranya masih bermaruah.

"Peletakan jawatan beliau selaku Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor akan diuruskan oleh Pejabat Dewan Negeri Selangor melalui Speaker selanjutnya," katanya menerusi kenyataan malam tadi.

Beliau berkata, tindakan tersebut disifatkan sebagai satu bentuk pengkhianatan kepada rakyat yang telah memberi mandat jelas kepada Pakatan Harapan untuk mentadbir negeri Selangor melalui Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang lepas.

"Keutamaan kerajaan negeri Selangor pada masa ini adalah untuk menggembleng inisiatif membantu rakyat Selangor yang terkesan berikutan penularan pandemik Covid-19.

"Saya yakin keseluruhan ADUN PKR serta semua lapisan jentera terutamanya ketua-ketua cabang PKR merasa mual dengan politik separa matang yang tidak berkesudahan.

"PKR dan PH Selangor beriltizam berkhidmat sedaya-upaya demi menghormati mandat rakyat," katanya.

Terdahulu, Dr Daroyah mengumumkan keluar PKR berkuat kuasa semalam.


Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/87705/BERITA/Politik/Letak-jawatan-ADUN-Sementa-jika-bermaruah-Amirudin

Seterusnya
SELANGOR MAJU BERSAMA
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.