Media

Peristiwa
20/7/22
Selangor
Bantuan

Selangor Kini: Semua PBT sertai Misi Selangor Penyayang 2.0 bertolak ke Baling esok

PETALING JAYA, 19 JULAI: Misi Selangor Penyayang (MSP) 2.0 diteruskan membabitkan Skuad Pasukan Tindakan Segera (Pantas) dari 12 pihak berkuasa tempatan (PBT) bertolak ke Baling, Kedah esok.

EXCO Kerajaan Tempatan Ng Sze Han berkata misi kali ini melibatkan pemberian bantuan kepada mangsa banjir lumpur pada awal bulan.

Beliau berkata kesemua pasukan akan bergerak dari PBT masing-masing dan berkumpul di sana sebelum pemberian bantuan dijalankan.


“Pada MSP 1.0, seramai 262 anggota PBT bersama ahli sukarelawan digerakkan ke Baling membantu mangsa. Aset turut dibawa termasuklah lori dan pam air bertekanan tinggi untuk mudahkan proses pembersihan.

“Sepanjang di sana, sebanyak 90 tan sampah pukal di bawa keluar. Kita harap usaha hari itu meringankan beban mangsa,” katanya selepas meninjau projek penggantian pembentung di Bandar Puchong Jaya, di sini hari ini.

Pada 6 Julai, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari melepaskan konvoi MSP 1.0 di dataran pusat pentadbiran rasmi Kerajaan Negeri ke Baling.

Pasukan yang disertai 189 anggota PBT dan 20 Sukarelawan Selangor (SERVE) berjaya membersihkan 72 rumah sepanjang dua hari misi bantuan.

Hujan lebat hampir tiga jam di Baling pada 4 Julai menyebabkan paras air Sungai Kupang melimpah memasuki kediaman penduduk berdekatan.

Tiga sekeluarga termasuk wanita hamil maut selepas dihanyutkan arus dalam kejadian kepala air dan banjir.

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.