Suara

COVID-19
8/6/21
Isu
Selangor
Negara

Selangor Kini: PKP penuh tidak bermakna jika banyak syarikat terus beroperasi - MB

KUALA SELANGOR, 6 JUN: Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh dikuat kuasa ketika ini bagi membendung penularan Covid-19 hanya sia-sia jika banyak syarikat dibenarkan beroperasi.

Justeru, Dato’ Menteri Besar menggesa kerajaan menilai semula kelulusan itu kerana dibimbangi mengundang situasi lebih buruk selain meruntuhkan sistem perkhidmatan kesihatan negara.

“Istilah ini (PKP penuh) sebenarnya langsung tak wujud malah terasing dari realiti kerana mereka (kerajaan) benarkan banyak institusi serta organisasi bergerak yang akhirnya sedikit sebanyak menimbulkan kecelaruan.

“Perkara ini perlu diluruskan kembali supaya tidak memberi ancaman terhadap keselamatan dan sistem kesihatan. Kapasiti penggunaan katil di unit rawatan rapi (ICU) sudah lebih 100 peratus, sudah tentu hospital tidak boleh menanggung kalau aktiviti ini terus berjalan,” kata Dato’ Seri Amirudin Shari.

Beliau ditemui pemberita selepas turun padang meninjau Saringan Komuniti Covid-19 percuma anjuran Kerajaan Negeri di Dewan MDKS Bandar Baru Kuala Selangor di sini hari ini.

Turut hadir, Ahli Parlimen Kuala Selangor merangkap Pengerusi Pasukan Petugas Pencegahan Covid-19 Selangor (STFC) Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad dan Ahli Dewan Negeri (DUN) Bukit Malawati Juwairiya Zulkifli.

Kerajaan mengumumkan penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi fasa pertama di seluruh negara selama 14 hari bermula 1 hingga 14 Jun selepas mengambil kira jumlah kes harian melebihi 8,000.

Sepanjang tempoh itu, semua sektor tidak dibenarkan beroperasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu yang disenaraikan Majlis Keselamatan Negara.

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.