Media

COVID-19
15/10/21
Selangor
Bantuan
Pakej Kita Selangor 2.0

Selangor Kini: Lebih 1,000 daftar sukarelawan kesihatan, pupuk gaya hidup sihat

SELAYANG, 14 OKT: Lebih 1,000 individu menyertai Sukarelawan Komuniti Kesihatan Selangor (Suka) anjuran Kerajaan Negeri yang menjalankan aktiviti kesihatan awam terutama berkaitan pandemik Covid-19.

Dato’ Menteri Besar berkata jumlah merangkumi keseluruhan ahli di 56 Dewan Undangan Negeri (DUN) yang berusia 18 tahun ke atas serta sihat tubuh badan.

Menurut Dato’ Seri Amirudin Shari kumpulan itu diberi latihan dan kursus berkaitan modul bersesuaian secara dalam talian memandangkan ahli tidak memiliki latar belakang perubatan.

“Kita juga akan ajar mereka secara bersemuka untuk tambahkan lagi pengetahuan. Ini dapat memudahkan urusan mereka membantu masyarakat.

“Program ini memperuntukkan belanja sebanyak RM1.2 juta dan setiap DUN menerima RM18,000 bagi membolehkan aktiviti bermanfaat berjalan. Kita mahu menjadi negeri maju dan sihat,” katanya pada sidang media selepas pelancaran program.

Amirudin berkata sejak diperkenalkan pada Ogos, Suka terlibat beberapa aktiviti seperti menyediakan kenderaan membawa pesakit Covid-19, melakukan proses nyahkuman, memeriksa individu kuarantin serta bertugas di pusat pemberian vaksin.

“Suka juga bakal menganjur program setempat yang dapat membentuk komuniti sihat dari segi fizikal dan mental.

“Sebagai entiti yang dekat dengan masyarakat, Suka juga bertanggungjawab sebagai duta khas mempromosikan program dan inisiatif Kerajaan Selangor,” katanya.

Selangor melancarkan beberapa program bagi menjamin kesihatan penduduk terutama ketika penularan Covid-19.

Antaranya penubuhan Pasukan Petugas Khas Covid-19 Selangor, program Saringan Komuniti dan Vaksin Selangor serta penyediaan kit ujian kendiri percuma.

Seterusnya
#KITASELANGOR
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.