Media

Terkini
26/10/20
Isu
Selangor
Air

MyMetro: Kilang berlesen sebabkan pencemaran bau Sungai Kundang

Berita terbit di hmetro.com.my pada 24 Oktober 2020

Shah Alam: Kerajaan negeri mengesahkan kilang yang dipercayai menjadi punca pencemaran bau sehingga 10 ton di Sungai Kundang, kelmarin adalah industri berlesen di bawah pentadbiran Majlis Perbandaran Selayang (MPS).

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar & Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Orang Asli Selangor, Hee Loy Sian berkata, siasatan mendapati kilang itu terletak di kawasan perindustrian Kundang, Rawang.

"Kilang itu adalah kilang berlesen dengan MPS yang sudah beroperasi selama 19 tahun, sejak 2001. Ia kilang membuat dan memproses produk minyak kelapa sawit," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Hee berkata, Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) sudah membuat laporan polis berhubung insiden itu, semalam bagi membolehkan tindakan selanjutnya diambil.

Menurutnya, setakat ini rekod mendapati kilang itu tidak pernah menerima notis berdasarkan kesalahan di bawah Enakmen LUAS 1999.

Semalam, media melaporkan siasatan awal LUAS bersama Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) mendapati pencemaran bau yang dikesan di Sungai Kundang adalah daripada bahan biodiesel.

Penjejakan pencemaran itu membawa kepada sebuah kilang di kawasan perindustrian Kundang Jaya yang kemudian dikenakan Surat Arahan henti discaj efluen serta-merta dan lakukan pembersihan di bawah Seksyen 121(1), Enakmen LUAS 1999

Seterusnya
SELANGOR MAJU BERSAMA
Daftar hari ini untuk dapatkan maklumat terkini terus ke e-mel anda
Terima kasih!
Anda telah didaftarkan untuk menerima makluman dan maklumat terkini.
Maaf! Ada ralat.